Na Lomnickom štíte otvorili netradičnú vyhliadkovú terasu

28.06.2008 Poprad

Vysoké Tatry 27. mája (TASR) - Netradičnú vyhliadkovú terasu predsunutú nad úrovňou terénu sprístupnili dnes na Lomnickom štíte vo Vysokých Tatrách. Turistom ponúka pohľad \"ako z lietadla\" na skalné zrazy pod nohami.
Podlaha nie je sklenená ako v Grand kaňone, ale mriežkovaná. \"Na Lomnickom štíte býva v zimných mesiacoch silná námraza, preto sme zvolili vzdušnú konštrukciu, \" vysvetlil riaditeľ Tatranských lanových dráh (TLD) Dušan Slavkovský. Pre TASR spresnil, že konštrukciu s hmotnosťou viac ako tri tony vyviezol na \"Lomničák\" vrtuľník. Otočil sa štyrikrát a kvôli počasiu sa to podarilo iba pred niekoľkými dňami.
Zaujímavosťou je ukotvenie vyhliadkovej terasy, predovšetkým jej visutej časti. Podľa statikov má terasa nosnosť 1520 kg na m2, takže turisti sa o bezpečnosť obávať nemusia. \"Dimenzovaná je tak, aby pri plnom zaťažení (silná námraza) odolala vetru s rýchlosťou 250 km/h. Konštrukcia je založená na chemických kotvách s použitím nerezových skrutiek, \" priblížil statik Miroslav Mačičák.
Prístup na novú vyhliadkovú terasu bude bezplatný.
 

Vyberte región